Historisk flytt - Gibraltar Herrgård i Göteborg reser till ny adress

Foto: Rickard Fränberg

Fram till förra fredagen stod den 177 år gamla Gibraltar herrgård på Gibraltargatan i Johanneberg, Göteborg. Nu har herrgården flyttats till en ny adress, en halv kilometer bort, och hela flytten gick enligt planerna och på exakt utsatt tid: fem timmar.

Efter noggrann planering ägde flytten rum den 28 juni. Gibraltar herrgård, som är nästan 180 år gammal, transporterades i ett stycke från Gibraltargatan 17 till Orrspelsgatan 16 i Göteborg.

Att flytta en historiskt viktig byggnad som väger 320 ton mitt i centrala Göteborg var en komplex uppgift. Peab, i samarbete med det nederländska företaget Mammoet, ansvarade för att genomföra flytten. För ändamålet användes ett specialanpassat fordon som transporterats från Nederländerna till Göteborg. Trots utmaningarna gick flytten enligt planerna och tog exakt fem timmar.

"Trots att flytten var komplex känns det fantastiskt att huset nu står på sin nya plats. Det var fem nervösa timmar som krävde fullt fokus. Varje meter hade sina utmaningar, och längs med vägen hade vi både arborister och grävmaskiner för att säkerställa att vi kunde navigera huset framåt. På det smalaste stället hade vi bara tio centimeters marginal," säger Tomas Andersson, arbetschef på Peab.

Efter flytten kommer HSB Göteborg att ta över ägandet av Gibraltar herrgård från Akademiska Hus. "Alla inblandade har gjort ett fantastiskt jobb med att säkert flytta herrgården till dess nya adress. Vår ambition är att på sikt göra herrgården till bostäder för HSB

medlemmar och bosparare, så att den kan återfå sin forna glans," säger Lena Josgård, affärsområdeschef Fastighetsutveckling på HSB Göteborg.

 

 

 

 

3.5