Peab och Älvstranden Utveckling AB förvandlar historisk varvsbyggnad till Tech-Hub

Foto: Älvstrandens Utveckling AB

Älvstranden Utveckling AB har anlitat Peab för att renovera och bygga om den tidigare varvsbyggnaden Utrustningsverkstaden på Lindholmen i Göteborg. Den nuvarande verkstads- och kontorslokalen uppgraderas till att bli en ny techarena för startups.

– Äntligen är vi i gång med de permanenta lokalerna för The Yard! Att kunna använda de äldre byggnaderna på Götaverksområdet för att möta målgruppens behov av ytor och rimliga hyresnivåer, samtidigt som vi befolkar och skapar liv i området, är fantastiskt. Detta blir också ett viktigt tillskott till Lindholmens ekosystem för framtidens mobilitet, säger Ulrika Palmblad Gröön, Älvstranden Utveckling AB.

Modern industri i historisk byggnad Utrustningsverkstaden är en av de kvarvarande byggnaderna från varvsindustrin på Hisingen och kommer nu återigen att öppnas upp för industriell utveckling. Byggnaden innehåller 1 700 kvm verkstad och 2 150 kvm kontor som ska omvandlas till en modern verkstadsyta samt kontor och coworking. Byggnaden ligger mellan de tidigare Götaverkens kranar nära Göta älv med utsikt över södra älvstrandens nya skyline.

– På Peab har vi lång erfarenhet av ombyggnationer och renoveringar, och vi är väldigt stolta över att få vara med och utveckla The Yard på Lindholmen. Vi tar vara på den befintliga byggnaden, bevarar traverser och öppnar upp för ljusinsläpp från taket, och renoverar lokalerna till nya moderna kontor för tech-startups. Det är ett spännande projekt och inspirerande att få bidra till att stärka Göteborgs position som en ledande tech-stad, säger Robert Capalov Johansson, arbetschef på Peab.

The Yard – en ny techarena för startups Renoveringen av Utrustningsverkstaden förväntas vara klar för inflyttning vid årsskiftet och öppnar för medlemmar i januari 2025. Då lämnar The Yard en annan gammal varvsbyggnad, Pannverkstaden, där konceptet har testats i över två år.

– Vi ser fram emot att välkomna nya och befintliga medlemmar till The Yards nya och större lokaler i Utrustningsverkstaden. Här får startups och teknikdrivna företag inte bara en unik arbetsplats med industriell känsla, utan också närhet till nätverket på Lindholmen, säger Melina Garhed från Älvstranden Utveckling AB. Här erbjuds coworking och en imponerande verkstadshall där tekniska idéer kan omvandlas till verklighet, något som är unikt i sitt slag och där vi som fastighetsbolag ser en stor efterfrågan.