Nytt liv i Feskekôrka efter renovering

Av: Higab/Hedvig Haraldsdotter

Den 16 maj är en viktig dag för alla som älskar fisk och skaldjur, då Göteborgs ikoniska byggnad öppnar igen efter omfattande renovering.

b
Av: Higab/Carina Gran

Nu finns det bilder som visar pågående arbeten för att färdigställa byggnaden. – Vi har både återställt och utvecklat Feskekôrka med omsorg för att bevara den för framtiden. Det här är en robust 150-åring, säger Marcus Gustafsson, projektledare hos fastighetsägaren Higab.

Besökarna kommer att mötas av ett stort utbud av fisk och skaldjur, inklusive ostronkiosk, snaps på tapp, restaurangytor med varierat utbud och långbord under den renoverade takstolen. – Fiskdisken är fortfarande kärnan i kôrkans verksamhet. Kunderna har 28 meter fiskdisk att välja mellan, med olika typer av fisk och skaldjur, antingen för att ta med sig hem eller äta på plats, säger Emelie Feuk, försäljnings- och marknadschef hos Fisketorget i Göteborg AB, den nya hyresgästen.

b
Av: Higab/Hedvig Haraldsdotter

Renovering och modernisering Sedan 2020 har Higab, fastighetsägaren, genomfört en omfattande renovering och modernisering av Feskekôrka. Målet har varit att återställa den ursprungliga öppna fiskhallen och tillföra tekniska lösningar som uppfyller moderna krav för livsmedelshantering. – Genom att ta bort tillbyggnader och äldre lösningar som blockerade dagsljuset och fördunklade byggnadens arkitektur, har vi återställt Feskekôrkas skönhet. Den vackra takstolen har blivit synlig igen och ljuset strömmar återigen in genom tidigare blockerade fönster, säger Marcus Gustafsson.

En ny entré mot Rosenlundskanalen har också lagts till med en trappa till uteserveringen, delvis placerad på en flotte i kanalen. Flotten kommer att invigas i juni.

b
Av: Higab/Carina Gran