Futura Clara - Vinnare av årets nytänkare på Guldhemmet

Riksbyggen, Brf Futura Lindholmsallén. Illustration: Riksbyggen

Riksbyggens bostadsprojekt Futura Clara segrade i kategorin "Årets nytänkare" under Guldhemmets tävling. Futura Clara, en kooperativ hyresrättsförening för unga vuxna, prisades under galan som arrangeras av Hemnet för att etablera Guldhemmet-utmärkelserna som en kvalitetsstämpel inom den svenska bostadsbranschen.

Under gårdagens Guldhemmets gala tog Futura Clara, beläget i Lindholmshamnen i Göteborg, hem priset som Årets nytänkare. Projeket består av 40 bostäder och riktar sig särskilt till unga vuxna under 35 år. Även Riksbyggens Bonum Brf Boulevarden i Täby, Stockholm, var en av finalisterna i samma kategori.

bild
Riksbyggen i Göteborg – från vänster: Mikael Ahlén – affärsutvecklare, Dzejna Wallin – marknadsområdeschef och Martin Lundblad, sälj- & marknadsansvarig. Foto: Riksbyggen

Dzejna Wallin, marknadsområdeschef på Riksbyggen i Göteborg, uttryckte sin glädje över vinsten och betonade dess betydelse för det pågående arbetet att erbjuda nya möjligheter för unga vuxna på bostadsmarknaden, särskilt med fokus på social hållbarhet.

Futura Clara erbjuder kooperativa hyresrätter där unga vuxna kan teckna avtal för att bo i en av de 40 bostäderna. Föreningen består av 32 traditionella bostäder och åtta bostäder i en co-living-lägenhet där boende delar kök och vardagsrum men har egna rum och badrum.

Guldhemmets motivering för nomineringen lyfter fram projektets nytänkande och dess positiva bidrag till förändring inom den svenska bostadsbranschen. Det betonar vikten av att våga tänka i nya banor och implementera innovativa lösningar inom områden som arbetsmetoder, byggteknik, arkitektur, bostadsformer och finansiering.

För att förklara konceptet av Riksbyggens kooperativa hyresrätter närmare, påpekas att det utgör en hybrid mellan bostadsrätt och vanlig hyresrätt. De boende betalar en lägre upplåtelseinsats jämfört med en bostadsrätt, och även om den kooperativa hyresrätten inte kan säljas, får de boende tillbaka sin insats vid utflyttning. Genom att teckna sig för en kooperativ hyresrätt blir man medlem i föreningen Futura Clara och erhåller inflytande över sitt boende.