Träprisnomineringar - Cederhusen, Sara Kulturhus och Fjärrkylacentralen i topp

De nominerade bidragen Sara Kulturhus, Fjärrkylacentralen och Cederhusen. Foto: Emil Nordin

Cederhusen i Stockholm, Sara Kulturhus i Skellefteå och Fjärrkylacentralen på Medicinareberget i Göteborg har blivit nominerade till årets Träpris. Var fjärde år tilldelar branschorganisationen Svenskt Trä Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som reflekterar och utvecklar samtiden.

– Trä erbjuder samhället olika värden, med stora klimatfördelar och förmågan att ge platser identitet och värme. Här ser vi tre exempel på byggnader i stadsmiljö som har en sådan påverkan. Att de även är tekniskt intressanta förstärker deras värde. Vi får uppleva en nytolkning av äldre byggtraditioner, inklusive kupolbyggande och två projekt som utmanar gränserna för dagens byggmöjligheter, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset på Svenskt Trä.

Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967, och i år har allmänheten möjlighet att följa juryns resa genom Sverige när de besöker ett 40-tal träbyggnader för att slutligen välja ut de 12 nominerade. Juryn består av tre arkitekter, Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew, samt Mark Isitt, arkitekturkritiker och journalist, känd från TV4-serien Grand Designs. Björn Johansson, trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking, deltog också i juryarbetet.

I år sänds hela processen, från juryns diskussioner till urvalet av de 12 byggnaderna, i ett sexdelat TV-format. Den avslutande galan sänds den 21 mars och kommer vara en direktsändning där vinnaren offentliggörs.

Juryns motiveringar

bild
Cederhusen:
Med sina upp till 13 våningar i massivträ utmanar Cederhusen på allvar betongens monopol inom bostadsbyggandet. Husen har inspirerat en hel bransch i takt med att trästomme vunnit mark som ett hållbart alternativ i flerbostadshus. I den tätbebyggda Hagastaden sticker Cederhusen ut med sina detaljrika fasader i cederspån och är ett välbehövligt tillskott i stadsdelen. Med en fasadkomposition inspirerad av tidiga amerikanska höghus adderas ett litet stycke Manhattan i Stockholm. Att trä var en förutsättning för att klara en komplicerad grundläggning visar på materialets styrka i komplexa stadsmiljöer. Foto:
 Foto: Emil Nordin
bild
Sara Kulturhus:
Gruvsamhället Skellefteå växer. 72 000 invånare ska bli 100 000 på bara tio år. Sara kulturhus är huset att samlas kring. Medan biblioteket och teatern vackert sluter stadens centrala torgplats signalerar den 20 våningar höga hotellskrapan att Skellefteå vill ligga i framkant inom träbyggandet, inte bara i Sverige utan i världen. En högtflygande ambition som når sitt konstnärliga crescendo i foajén som genom sin nästan hundraprocentiga materialkonsekvens framstår som ett av svensk samtidsarkitekturs mest karakteristiska rum; en gyllene sal för en mer klimatvänlig tid. Foto: Emil Nordin
bild
Fjärrkylacentralen:
Infrastruktur. Vi klarar oss inte utan. Men slipper helst tänka på den. Så blir också dessa nyttobyggnader därefter, anonyma och slarvigt utförda. Till skillnad från fjärrkylacentralen på Medicinareberget i Göteborg, vill säga, som klätts i furuspån – kupolformen har hanterats lika omsorgsfullt som ett kyrktak – och försetts med en vackert välvd ”sollapartrappa" mot söder. Ett vackert "conversation piece" placerat precis på gränsen mellan stadens bostadsbebyggelse och institutionsbyggnaderna på höjden. Så här ska det se ut! Foto: Emil Nordin