Futura Clara - Finalist i Guldhemmets Årets Nytänkare

Bild: Riksbyggen

Riksbyggens bostadsprojekt Futura Clara i Göteborg har blivit utvalt som en av finalisterna i Guldhemmets tävling i kategorin "Årets Nytänkare". I detta projekt har en kooperativ hyresrättsförening skapats med 40 bostäder för unga vuxna.

Hemnet har sedan fem år tillbaka arrangerat galan Guldhemmet för att etablera Guldhemmet-utmärkelserna som en kvalitetsstämpel för extraordinära insatser inom den svenska bostadsbranschen. Futura Clara i Göteborg, som riktar sig till unga vuxna, är en av finalisterna i kategorin "Årets Nytänkare". Vinnaren kommer att tillkännages under galan den 7 mars. Riksbyggens Brf Boulevarden i Täby, Stockholm, är också en finalist i samma kategori.

Dzejna Wallin, marknadsområdeschef på Riksbyggen i Göteborg, uttrycker glädje över att vara en finalist och ser det som ett erkännande av vikten att underlätta för unga vuxna på bostadsmarknaden.

Futura Clara, belägen i Lindholmshamnen i Göteborg, utgör en kooperativ hyresrättsförening där unga vuxna under 35 år kan teckna sig för en kooperativ hyresrätt. Föreningen omfattar 32 traditionella bostäder på 25-35 kvm och åtta bostäder i en co-living-lägenhet där de boende delar kök och vardagsrum men har egna rum och badrum.

Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen i Göteborg, framhåller Futura Clara som en innovativ bostadsutveckling som fokuserar på social hållbarhet genom co-living och delning av gemensamma utrymmen med två traditionella bostadsrättsföreningar, vilket möjliggör intressanta möten över generationsgränser.

Guldhemmets motivering för nomineringen lyfter fram Årets Nytänkare som det projekt eller initiativ som vågar tänka i nya banor och bidrar till en positiv förändring inom den svenska bostadsbranschen. Det kan inkludera nya arbetssätt, byggtekniker, arkitektur, bostadsformer eller finansieringslösningar. Priset kan tilldelas både små och stora initiativ, företag och projekt inom branschen.