Prästhöjden i Fristad - Nominerat till Årets Bygge 2024

Samtliga gemensamhetsytor i huset ligger högst upp i huset. Bland annat innefattar dessa en stor takterrass. Fotograf: Åke E-son Lindman.

Ett bostadshus med 29 lägenheter i Fristad, strax utanför Borås, är försiktigt integrerat i en skogsmiljö med tallar och ekar. Huset är nu en av de tre nominerade projekten inom Bostäder för Årets Bygge 2024 den 19 mars, och det präglas av en genomgående användning av trä i både material och vision. 

Byggindustrin, sammanfattar projektet i sin nomineringsartikel:

Projektet består av 29 lägenheter fördelade på fem plan i två huskroppar vardera som sammanbinds av ett inglasat parti med en landgång för varje plan. Träet är byggnadens själ och hjärta; stommen är byggd helt i KL-trä, i lägenheterna är materialet exponerat och trä pryder även fasaden som är målad i falu rödfärg.

 Glädjen har genomsyrat oss när vi skapat den här byggnaden. Och det är ovanligt ute på arbetsplatserna, i alla fall i lite större projekt, säger Fredrik Andreasson, platschef på Olofsson Bygg.

Entreprenör: GH Olofsson Bygg & Entreprenad AB
Beställare: FRIBO (Fristadbostäder AB)
Arkitekt: Tengbom
Entreprenadform: Totalentreprenad ABT 06
Totalkostnad: 64 miljoner kronor

Totalt nomineras 18 projekt som färdigställts under 2023. Projekten är uppdelade i sex kategorier – bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industri/logistik/butik, samhällsfastigheter och renovering – med en vinnare i varje kategori, samt en samlad totalvinnare. Likt tidigare år granskas alla projekt utifrån våra fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit. Vinnarna koras den 19 mars på Construction Summit, Sergel Hub i Stockholm.