Järntorgsgatan x Brogatan i topp tre för Årets Bygge 2024

Järntorgsgatan x Brogatan har fasader av sten, tegel och puts där framförallt stenfasaden sticker ut i sin omfattning. Fotograf: Mika Ågren

Från en avlägsen plats där prostitution var vanligt, till ett bostadsområde med restauranger i bottenvåningen. Hela området är konstruerat med hållbara material på en utmanande tomt mitt i centrala Göteborg. Järntorgsgatan x Brogatan är ett av de tre finalistprojekten i kategorin Bostäder för Årets Bygge 2024 den 19 mars.

Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:

Järntorgsgatan x Brogatan är döpt efter gatorna i vars korsning det kilformade kvarteret ligger. Platsen är stadsdelen Pustervik i Göteborg, rikskänd för scen- och klubbstället med samma namn, som fram tills i höstas helt saknade bostäder. Så är det inte längre. Den som kommer från Inom Vallgraven och korsar Pusterviksbron möts nu av tre bostadshus på mellan fem till åtta våningar med 59 lägenheter. Att det inte var helt enkelt att nå dit kan byggherren Sverigehusets vd Anna Henriksson konstatera. Men resultatet av det projekt som huvudentreprenören NCC färdigställt är hon mer än nöjd med.

– Jag har aldrig fått så många sms från branschkollegor – slutresultatet är oerhört omtyckt, säger hon.

Entreprenör: NCC Sverige AB
Beställare: Sverigehuset och Gulinsfastigheter
Arkitekt: Sophie Dufva, Semrén & Månsson Arkitekter
Entreprenadform: Totalentreprenad
Totalkostnad: ca 290 miljoner

Totalt nomineras 18 projekt som färdigställts under 2023. Projekten är uppdelade i sex kategorier – bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industri/logistik/butik, samhällsfastigheter och renovering – med en vinnare i varje kategori, samt en samlad totalvinnare. Likt tidigare år granskas alla projekt utifrån våra fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit. Vinnarna koras den 19 mars på Construction Summit, Sergel Hub i Stockholm.