Higab gör omfattande restaurering av 1700-talshus i Majorna

En noggrann återställning pågår av det historiska 1700-talshuset Gilgal i Majorna. Foto: Higab

Just nu genomgår ett mindre bostadshus från 1700-talet i Majorna omfattande restaurering och rekonstruktion. Detta utgör ett av Higabs mest avancerade projekt inom byggnadsvård någonsin, där varje centimeter av huset noggrant granskas.

Boel Melin, byggnadsantikvarie på Higab, understryker att inga detaljer lämnas åt slumpen i detta projekt. Arbetet pågår i och utanför det rödfärgade huset i Gathenhielmska Reservatet och involverar en komplex process för att återställa och bevara huset. Trots dess blygsamma storlek på 58 kvadratmeter är det ett utmanande projekt där byggnadsvård står i fokus.

bild
Varje detalj dokumenteras och bevaras för att hedra husets kulturhistoriska värde. Foto: Higab

Huset, känt som Gilgal och beläget på den historiska Pölgatan i Majorna, är det äldsta bevarade huset i området. Det byggdes troligen runt 1750 och har varit hem åt olika yrkesgrupper genom åren. Projektet började när en nuvarande hyresgäst ville ta bort en plastmatta på vinden och upptäckte skador på timmerstommen, vilket ledde till behovet av omfattande restaurering.

Thomas Sörquist, projektledare på Higab, betonar vikten av att bevara husets kulturhistoriska värde och förklarar att varje steg i processen noga dokumenteras. Med hjälp av antikvarisk expertis och samarbete med olika yrkesgrupper, inklusive timmermän och murare, genomförs reparationer med traditionella metoder och material. Varsamheten i varje detalj, från lagningar i timret till ersättning av taktegel, är av central betydelse.

bild
Utsidan. Foto: Higab

Det omfattande arbetet har också öppnat upp för studier av historiska konstruktioner och ålderdomliga ytskikt. Som en del av detta har antikvariestudenter från Göteborgs Universitet bjudits in för att observera och lära sig under pågående restaureringsarbete.

Målet är att avsluta projektet och återställa huset Gilgal under sommaren 2024.

bild
Tapetfynd. Foto: Higab