Göteborgs nya landmärke har klätts med 1550 unika fasadplåtar

Foto: Bevego

Inne i verkstaden hos Kode Plåt AB har den CNC-styrda stansen gått varm. Det var i början av 2022 som ett perforerat mönster stansas i 1550 stycken fasadplåtar - där varje plåt blir helt unik. En plåt mäter 204 x 60 cm och alla har nu monterats på parkeringshuset till World of Volvo, ett landmärke som du kan beskåda när du åker på E6 genom Göteborg. Här berättar Arthur Andersson, en av ägarna på Kode Plåt, om deras projekt.

Mönstret som de 1550 plåtarna bildar är hämtat från barken på dansk björk, och materialet är naturanodiserad aluminium. Plåten har en silvergrå färg som med tiden kommer att mörkna något. Under 2022 har fyra plåtslagare på Kode Plåt arbetat utvändigt på fastigheten, där parkeringshusets perforerade fasadplåt endast är en del av uppdraget, och snart påbörjas det invändiga arbetet som kommer att pågå under våren.

 

Arthur Andersson driver Kode Plåt AB tillsammans med sin pappa Christer Andersson som startade företaget 1983.

”Vi använde samma teknik när vi gjorde den perforerade fasadplåten till Scandic Landvetter. Det är väldigt roligt att få göra denna typ av unika projekt och det är nog så att ryktet går och att vi har blivit lite kända för perforerad fasadplåt. Det är roligt om resultatet uppskattas, och det vore också roligt att få fler liknande uppdrag i framtiden.” säger Arthur Andersson på Kode Plåt.

Ett efterlängtat parkeringshus

Parkeringshuset i detta projekt uppförs av Göteborgs Stads Parkering i direkt anslutning till World of Volvo, och med 1548 parkeringsplatser fördelat på fem våningar blir detta deras största anläggning. Fredblad Arkitekter har varit med och utformat fasaden och effektiviserat parkeringslayouten. Här kommer både besökare till Liseberg och till World of Volvo att få gott om plats, något som varit efterlängtat. 1200 platser öppnar redan våren 2023, och de resterande platserna öppnar samtidigt som World of Volvo under 2024.

 

Illustration: Henning Larsen.

Nytt landmärke i Göteborg

World of Volvo, som är under byggnation, kommer att bli ett nytt landmärke i Göteborg. Platsen är precis söder om Liseberg, vid sidan av E6:an mitt i Göteborgs nya evenemangsstråk. Utöver utställningar, föreställningar och upplevelser kommer byggnaden, som är 22 000 m², även att inhysa konferenslokaler, eventhall samt bistro & restaurang. Byggnaden uppförs i skandinavisk design – ljust, luftigt och med flera naturliga material och är ritad av danska Henning Larsen. World of Volvo förväntas stå färdigt i slutet av 2023 med öppning i början av 2024.

 

Arbetade fram rätt storlek på perforeringen

Det är Fredblad Arkitekter som utformat mönstret av den danska björken som pryder fasaden. Kode Plåt fick ett digitalt underlag och översatte mönstret till filer som skickades vidare till den CNC-styrda stansen. Tillsammans med arkitekterna tog Kode Plåt fram storleken på själva perforeringen och bestämde hur stora alla hål skulle vara för att skapa den rätta visuella känslan.

Ju större hål desto mörkare uppfattas ytan, medan plåtens egna silvergrå färg bildar de ljusare partierna. I detta projekt kom man fram till att det krävdes hål i fyra olika storlekar för att mönstret skulle komma till sin rätt. De minsta hålen är 20 mm, och följs sedan av 30, 40 och 60 mm. Sedan gällde det att skapa upp alla 1550 filerna rätt och börja stansa ut plåt för plåt. Varje plåt märktes med dess placering för att ha en chans att genomföra mönsterpassningen och montera plåten på rätt ställe på fasaden.

Kode Plåt och Bevego

”Kode Plåt har varit kunder till Bevego länge. De gör lite unika projekt och det är lite extra roligt att få sälja material till dem. I detta projekt hade vi nog bra konkurrens faktiskt. Eftersom man ser World of Volvo från E6:an har man kunna följa hur fasaden växer fram och resultatet ser ut att bli väldigt häftigt.” säger Andreas Larsson, försäljningschef inom byggplåt i väst på Bevego.

Bevego har levererat all plåt som Kode Plåt monterat här på World of Volvo. Förutom fasadplåten i naturanodiserad aluminium innebär det T-profiler, magnelis, lackerad FA GreenCoat, ALP aluplåt, galvplåt, takavvattning från Plannja och takskydd från Weland Stål. Bevego har även levererat den varmvalsade plåten som Kode Plåt inom kort kommer börja montera invändigt i fastigheten. På frågan om varför Kode Plåt väljer att handla från Bevego svarar Arthur att han uppskattar det stora utbudet som Bevego lagerhåller och som alltid finns nära till hands. ”Och den personliga servicen förstås.”

 

Foto: Bevego

Mönstret anpassas till ventilationen

Att täcka en fasad med plåt har sina utmaningar. Speciellt om fasaden ska ha ett mönstret man inte vill bryta, sådana nödvändigheter som ventilation får inte störa den visuella visionen. De intag på fasaden där frisk luft hämtas till ventilationen får inte täckas över mer än 40 %, därför var man tvungen att konstruera mönstret på ett sätt som gav minst 60 % hålighet. Den mörkaste delen av fasaden som du ser på bilden ovan gömmer ventilationen. Anledningen till att ytan är mörkare är för att hålen är många och stora (60 mm).

 

Foto: Bevego

2 450 kvadratmeter på 23 000 kg

”Projektet har gått väldigt bra hittills. Det har varit ett pressat schema men det har flutit på bra och gått snabbt. Det är 23 000 kg aluminiumplåt som monteras på fasaden, vilket innebär 2 450 kvadratmeter. Själva fasadplåten tog ca 10 veckor att montera och sedan har vi gjort mycket annat arbete utvändigt, till exempel krönbeslag och undertak. Den runda byggnaden har naturligtvis ett runt tak, och sedan ytterligare en våning med ett tak i runda former. Det blev väldigt mycket plåt som behövde böjas!” säger Arthur.

Ytterligare en häftig effekt med den perforerade plåten är att den har monterats 16 cm från ytterväggen för att få plats med ledslingor mellan plåt och vägg. Det gör att fasaden kan lysas upp i flera olika kulörer, vilket framhäver hålmönstret ytterligare och skapar en riktigt snygg effekt under kvällstid. Samma effektfulla tillvägagångssätt kommer användas invändigt i en eventhall där Kode Plåt ska montera den varmvalsade plåten. Även den ska perforeras.

 

Illustration: Henning Larsen.

En mötesplats för en bättre framtid

World of Volvo är ett gemensamt engagemang mellan AB Volvo och Volvo Cars. World of Volvo kommer att bli en mötesplats där någonting alltid är på gång; allt från permanenta och temporära utställningar av fordon till föreställningar, upplevelser och möten. En levande plats som ofta byter skepnad där man träffas, skapar, upplever och blir inspirerad. Det kommer att bli en aktiv mötesplats som kommer att bidraga till utvecklingen av ett mobilt och hållbart samhälle.