Första spadtaget för Riksbyggens Brf Sydney

Peter Nordman, driftschef Coop Väst, Johanna Frelin, vd Riksbyggen, Johannes Hulter, kommunalråd, Lena Andersson, vd Älvstranden Utveckling och Tobias Ekstedt, distriktschef Skanska Sverige AB. Foto: Håkan Andersson

Nyligen togs det första spadtag för 127 lägenheter i Brf Sydney och Coop Västs nya flaggskeppsbutik vid Masthuggskajen. Brf Sydney blir Riksbyggens första kvarter på Masthuggskajen och hållbarhet finns med genom projektets alla steg. Spadtaget togs av Johannes Hulter, kommunalråd med ansvar för stadsbyggnadsfrågor, Johanna Frelin, vd Riksbyggen, Peter Nordman, driftschef Coop Väst, Lena Andersson, vd Älvstranden Utveckling och Tobias Ekstedt, distriktschef Skanska Sverige AB.

– Det känns otroligt roligt att vi nu kan ta det första spadtaget för Brf Sydney och som innehåller 127 lägenheter ich en stor livsmedelsbutik. Riksbyggen som kooperativt företag arbetar långsiktigt med att bidra med fler bostäder till Göteborg. Utvecklingen av Masthuggskajen är ett av de största stadsutvecklingsprojekten i Göteborg och totalt kommer Riksbyggen att uppföra drygt 500 bostäder här, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen i Göteborg.

Det nya kvarteret byggs till exempel med klimatförbättrad betong och på taken blir det både sedumväxter och solceller. Lägenheterna får varierade storlekar, från 30 till 145 kvm. Det blir allt ifrån 12 större taklägenheter med generösa terrasser till 13 mindre lägenheter som skapas för unga vuxna. Dessa mindre lägenheter erbjuds med möjlighet till Hyrköp, Inflyttningen är planerad att ske från slutet av 2024 till våren 2025. Stadsdelen Masthuggskajen certifieras enligt Citylab för hållbar stadsutveckling. Riksbyggen har tecknat entreprenadavtal med Skanska för genomförandet av projektet.

Coop Väst gör en stor satsning vid Masthuggskajen med en välsorterad butik med stark hållbarhetsprofilering om 1 800 kvadratmeter.

– Etableringen i det expansiva området kring Masthugget är en del i Coop Väst strategiska plan. Vi är mycket glada över vårt samarbete med Riksbyggen där vi tillsammans bidrar till tillväxt och hållbar utveckling i området. Fantastiskt roligt att vi nu kan ta det första spadtaget, säger Ronnie Wångdahl, vd Coop Väst.

Butiken och kyl- och frysanläggningar kommer att drivas med förnybar el .

– Med energieffektiv drift ger en högre kvalitet på våra varor och därmed mindre matsvinn. Dessutom kommer butikens leveranser så långt som möjligt att ske med elbilar, berättar Ronnie Wångdahl.

Livsmedelsbutik blir en viktig och central del för att skapa en levande stadsdel. Butiken beräknas öppna under 2025.