Prototyp Göteborg - En urban utställning

Bild: Göteborgs stad

Framtidens hållbara Göteborg! Besök utställningar, ta en guidad tur, experimentera, inspireras, ta del av föreläsningar och fördjupande samtal och mycket mer. Allt detta är en del av Prototyp Göteborgs program, 2 juni – 3 september. 

I samband med Göteborgs Jubileumsfirande sommaren 2023 blir stadens offentliga rum till en utställningsarena under namnet Prototyp Göteborg, som riktar blicken mot möjligheter, lösningar och utmaningar i utvecklingen mot en hållbar stad. Nu släpps de första delarna av sommarens program, vilket kommer att innehålla allt från utställningar och föreläsningar till workshops och prototypbyggen.

Mest programintensivt är den inledande perioden den 2– 5 juni, som sammanfaller med Jubileumsfestivalen i Frihamnen, samt jubileumsfinalen den 31 augusti–3 september. Men även däremellan kommer mycket att hända, både i Frihamnen och på andra platser i staden.

Programmet tjuvstartar redan den 1 juni med en halvdag som fokuserar på cirkulärt byggande. Bland de bokade föreläsarna finns bland annat Nicholas Duxbury Ransome från Lendager i Danmark, som kommer att berätta om deras mångåriga arbete med att hitta nya metoder för att bygga hållbart. Dagen efter blir det fokus på Demokrati och socialt byggande, då får vi bland annat höra Doina Petrescu från franska Atelier d'architecture autogérée (Studio for Self-managed Architecture) berätta om projektet R-Urban, som nyligen vunnit New European Bauhaus Award.

–Vi ser fram emot att kunna erbjuda ett spännande program som både innehåller internationella föreläsare och samtal mellan Göteborgsbaserade arkitekter, fastighetsägare och byggaktörer, säger projektledare Malin Finlöf.

Huvudområdet för Prototyp Göteborg är ett gångstråk som sträcker sig från Frihamnen och Ringön, över Hisingsbron till Centralenområdet och Kronhuskvarteret. Längs med stråket kommer det finnas en rad platser och aktiviteter att upptäcka, till exempel Jubileumsparken med det nya hamnbadet, Prototyp Göteborgs open call-vinnare, den marina kolonilotten Flytevi, aktivering av Kajskjul 113 och Lilla bommen-området samt Göteborgarnas vardagsrum i Kronhuset. Det finns också möjlighet att uppleva framtidens elektrifierade fordon som en del av stadsutvecklingen och lära sig mer om hur vi kommer att resa och transportera människor och gods i framtiden på ett hållbart sätt.

Längs med gångstråket finns även prototypen Omställningslabbet, som blir Prototyp Göteborgs centrala mötesplats under sommaren.

– Omställningslabbet byggs nu under våren och kommer i sommar att fungera som en mötesplats där det till exempel blir möjligt att delta i olika workshops, filmvisningar och ta del av en utställning om prototyper. Eller varför inte följa med på en cykeltur och bli guidad genom staden av en arkitekt? säger Cecilia Helsing, utställningsansvarig för Prototyp Göteborg.

Omställningslabbet kommer även att få besök av en rad gäster under sommaren, som flyttar in sin verksamhet i labbet och skapar program. Samtidigt kommer Prototyp Göteborg att resa runt i staden, bland annat till Bergsjön och Biskopsgården.